Pampuchy

Kluski na parze (pampuchy)

Kluski na parze, zwane też pampuchami, to smak mojego dzieciństwa. Podawane z roztopionym masłem i posypane obficie cukrem. U nas jadało się je na obiad, ale z powodzeniem sprawdzą się jako podwieczorek czy kolacja.

Teraz wybieram opcję zdrowszą – albo podaje je ze zmiksowanymi owocami, albo czymś na wzór frużeliny. Świeże lub mrożone owoce podgrzewam chwilę w garnku z dodatkiem łyżeczki miodu.

Kluski na parze (pampuchy)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 14 g drożdży suchych
  • Czas przygotowania: 2 h
  • Liczba porcji: 10 – 15 sztuk w zależności od wielkości

Wykonanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z suchymi drożdżami.
  2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ręczne lub mikserem (końcówka do ciasta drożdżowego). Najważniejsze jest, aby nie dosypywać za dużo dodatkowej mąki – ciasto powinno być lekko klejące.
  3. Gotowe ciasto uformować w kulkę, oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 60 – 90 minut).
  4. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i odkładamy je na stolnicę. Przykrywamy szmatką.
  5. Pampuchy można przygotować bądź z użyciem garnka, bądź w parowarze. Do garnka wlewamy wrzątek do ¼ jego wysokości. Nakładamy sitko metalowe lub nakładkę do gotowania na parze.
  6. Na sitko lub do parowaru kładziemy kluski w dużych odstępach i przykrywamy przykrywką. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Następnie przygotowujemy kolejną partię klusek na parze.
  7. Podajemy ze śmietaną, masłem, cukrem, polewą owocową, budyniem etc.

Smacznego!

Pampuchy
Kluski na parze (pampuchy)
Posts created47

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top