szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to bardzo prosty przepis na ciasto, które nie dość, że zawsze się udaje, to jeszcze jest naprawdę pyszne. Najlepiej smakuje świeżo wyciągnięte z piekarnika, lekko tylko przestudzone. Wtedy wierzch jest chrupiący, a środek miękki i słodki!

Można ją podawać samą lub zgrzeszyć i dodać bitą śmietanę lub lody. Mniam, niebo w gębie!

Szarlotka sypana

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 160 g)
  • 1 szklanka kaszy manny (ok. 160 g)
  • ½ szklanki cukru (ok. 110 g)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ – 2 kg jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 170 g masła (zimnego)
  • Czas przygotowania: 75 minut
  • Liczba porcji: tortownica śr. 24 cm

 Wykonanie

  1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce (grube oczka). Dodajemy cynamon i mieszamy.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
  3. Dodajemy kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia.
  4. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 części.
  5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy pierwszą warstwę suchych składników. 
  6. Następnie wykładamy połowę jabłek i przysypujemy kolejną warstwą suchych składników – powtarzamy. Ostatecznie na wierzchu ma się znaleźć warstwa suchych składników.
  7. Kroimy masło w paski i rozkładamy na wierzchu ciasta.
  8. Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wkładamy ciasto. Pieczemy 60 minut.

 Smacznego!

 Wskazówki

  • Szarlotka najlepiej smakuje z twardymi i słodko-kwaśnymi jabłkami.
  • Opcjonalnie można dodać do jabłek rodzynki i orzechy.
szarlotka sypana wykonanie
Szarlotka sypana
szarlotka sypana propozycja podania
Szarlotka sypana
Posts created41

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top