Makaron z sosem pomidorowym (przepis bazowy)

Makaron z sosem pomidorowym to przepis pewniak. Osobiście nie znam dziecka, które by nim pogardziło 🙂 Dodatkowo to idealny przepis bazowy do dalszych udoskonaleń. Możecie dodać mięso (mielone lub w kawałkach), tofu czy tuńczyka z puszki, a całość będzie bardziej treściwa. Warto też poeksperymentować z warzywnymi dodatkami – kukurydza, marchewka, pietruszka czy cukinia. Niby zwykły makaron z sosem pomidorowym, a tyle możliwości!

Ja w sezonie zawsze robię go ze świeżych pomidorów. Smak jest niesamowity. Ale poza sezonem sięgam po pomidory z puszki lub z własnych słoików. Wtedy sos robi się ekspresowo!

Od Was zależy też, czy pozostawicie kawałki pomidorów, czy zblendujecie sos do formy passaty… Co przy moim wybrednym trzylatku jest konieczne:)

Najlepiej zróbcie od razu z podwójnej albo potrójnej porcji i zamroźcie. W bardzo szybki sposób będziecie mieć gotowy obiad.

Zapraszam!

Makaron z sosem pomidorowym (przepis bazowy)

Składniki

  • 300 g makaronu – spaghetti, penne, świderki, kokardki
  • 800 g dojrzałych pomidorów 
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 80 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól – nie dla dzieci poniżej 1 r.ż.
  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Liczba porcji: 3

 Wykonanie

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i odkładamy na 10 minut.
  2. Skórkę pomidorów lekko nacinamy w krzyżyk i wkładamy do garnka. Następnie zalewamy wrzątkiem i trzymamy je w nim 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzamy i obieramy ze skórki.
  3. Pomidory drobno siekamy w kostkę (ok. 0,5 – 1 cm), chyba że zamierzamy je zblendować, to wtedy kostka może być większa.
  4. Do pomidorów dodajmy przyprawy – bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, papryka słodka i ostra, sól (u mnie ½ łyżeczki). Mieszamy i odstawiamy.
  5. W międzyczasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Pod sam koniec dodajemy czosnek – na około 1 minutę.
  6. Do cebuli z czosnkiem przesypujemy nasze pomidory. Całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
  7. Sos podajemy z ulubionym makaronem, możemy go posypać startym serem.

 Smacznego!

 Wskazówki

  • Jeśli macie mało czasu, to użyjcie pomidorów w puszcze – 2 szt. Dzięki temu skrócicie czas gotowania do 10 minut.
  • Do sosu możecie dodać mięso, rybę, tofu.
  • Do sosu możecie dodać ulubione warzywa.
  • Sos pomidorowy nadaje się idealnie do zamrożenia na później.
  • Opcjonalnie możecie dodać łyżeczkę płatków drożdżowych.
  • Jeśli macie świeżą bazylię, to pod koniec gotowania możecie dodać łyżkę posiekanej bazylii.
Makaron z sosem pomidorowym
Posts created45

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top