Sos pieczarkowy na bazie mascarpone (do makaronu, kasz, ryżu)

Moje życie było tak strasznie smutne, kiedy jeszcze nie znałam serka mascarpone:) A dziś to baza do wielu potraw – nie tylko tych na słodko, ale też na wytrawnie. Tak jest tutaj, sos pieczarkowy z mascarpone jest przepyszny! Nie jest to danie fit, ale proszę Was, raz na czas zgrzeszmy!:)

Na końcu znajdziecie danie w wersji mojego syna… Bo przecież i jego talerz musiałam sfotografować:)

Sos pieczarkowy na bazie mascarpone (do makaronu, kasz, ryżu)

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego (dowolne)
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany 30%
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól 
  • natka pietruszki
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Liczba porcji: 4

 Wykonanie

  1. Na patelnię wlewamy olej i na jeszcze nierozgrzaną patelnię wrzucamy mięso mielone (dzięki temu nie zbije nam się w grudki).
  2. Drobno siekamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy do mięsa i smażymy.
  3. Siekamy pieczarki w plastry i dodajemy do mięsa, cebuli i czosnku. Dodajemy 2 łyżki wody i smażymy 10 minut.
  4. Do pieczarek dodajemy śmietanę 30%, a po około 3 minutach serek mascarpone. Dokładnie rozpuszczamy serek.
  5. Sos pieczarkowy doprawiamy – gałką, pieprzem i solą. 
  6. Na samym końcu siekamy natkę pietruszki i wrzucamy 2 łyżki do sosu. Gotujemy jeszcze 1 minutę.
  7. Sos pieczarkowy podajemy z makaronem, ryżem lub dowolną kaszą.

 Smacznego!

 Wskazówki

  • Z podanej ilości składników wychodzą 4 porcję, ale to jest tak dobre, że jak nie żal Wam figury, to podzielcie na 3:)
Sos pieczarkowy na bazie mascarpone
"Mamo, zrób też zdjęcie mojego talerza :)"
Posts created37

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top