Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem

W sezonie jesienno-zimowym owsianka króluje na naszym stole właściwie co drugi dzień. Ostatnio się za nią stęskniłam i postanowiłam zrobić nam na śniadanie. Ta, jest chyba najbardziej klasyczna. Ja lubię ją jeść ciepłą, ale można ją też zjadać na zimno. Często też posypujemy owsiankę świeżo zmielonym siemieniem lnianym – dla kwasów omega. 

Jak ugotuje mi się trochę za dużo, to robię z owsianki koktajl – dodaje owoce, mleko, coś zielonego (jarmuż, szpinak) i mam gotowy podwieczorek. A Wy lubicie owsiankę?

Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 130 g)
  • 1 małe jabłko (ok. 100 g)
  • 1 szklanka mleka owsianego (250 ml)
  • garść rodzynek (ok. 20 g)
  • garść orzechów (ok. 20 g) – u mnie migdały
  • ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • Czas przygotowania:10 minut
  • Liczba porcji: 2

 Wykonanie

  1. Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem.
  2. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do płatków.
  3. Następnie dodajemy rodzynki i cynamon. Mieszamy.
  4. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Uważamy, żeby się nie przypaliła.
  5. W międzyczasie siekamy orzechy.
  6. Owsiankę podajemy posypaną orzechami.

 Smacznego!

 Wskazówki

  • Jeśli dla kogoś owsianka będzie mało słodka, można ją dosłodzić miodem, syropem klonowym, cukrem. Dla mnie jest idealna:)
  • W wersji niewegańskiej można ją zrobić na mleku krowim.
  • Zamiast rodzynek możesz dodać suszone śliwki.
  • Owsianka w wersji premium – dodaj ulubione owoce lub bakalie.
  • Owsiankę można także zblednować na gładką masę, ale ja lubię czuć „pod zębami” płatki.
Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem
Posts created37

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top