Surówka Coleslaw

U nas w domu białą kapustę jadło się zawsze „przetworzoną”. A to jakiś bigos, a to ukiszona, a to w zupie. Nigdy nie jadało się jej na surowo. Czasem, w barze mlecznym czy restauracji, do obiadu dodawano surówkę z białej kapusty, ale poziom „zaoctowania” był dla mnie nie do zniesienia. 

I tak sobie żyłam ponad 30 lat, przekonana, że kapusta na surowo nie jest dla mnie. Aż tu pewnego dnia, pewna olbrzymia kapusta w mojej lodówce, której przeznaczone było zostać bigosem, przekonała mnie, żeby wykorzystać jej mały kawałek i poeksperymentować. Wielkich eksperymentów nie było, bo poszłam w klasykę – surówkę coleslaw, ale to ona odmieniła moje spojrzenie na kapustę. Zakochałam się w jej chrupkości. Uzależniłam od kompozycji z majonezem.  

Ale ile można słuchać o kapuście i to w taki uduchowiony sposób:) Przechodzę do sedna. Surówka coleslaw – idealna do tradycyjnego polskiego obiadu, czyli mięso i ziemniaki:) Super smakuje na kanapce, w burgerach czy tortillach. Spróbujcie!

Surówka Coleslaw

SSkładniki

  • 300 g kapusty białej (ok. ¼ małej kapusty)
  • 1 marchewka (ok. 50 g)
  • 1 mała cebula (ok. 50 g)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut na „przegryzienie”
  • Liczba porcji: 2 (duże!)

 Wykonanie

  1. Kapustę drobno siekamy. Solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękła.
  2. W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę drobno siekamy i przelewamy ją wrzątkiem. Dzięki temu z czasem nie zgorzknieje.
  4. W szklance łączymy ocet jabłkowy, sok z cytryny, pieprz i majonez, tak aby powstał jednolity sos.
  5. Kapustę mieszamy z cebulą i marchewką. 
  6. Następnie dodajemy sos i dokładnie mieszamy.
  7. Opcjonalnie możemy dodać pół łyżeczki cukru i/lub posiekany koperek.
  8. Surówkę odstawiamy na 15 minut, aby się przegryzła. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

 Smacznego!

 Wskazówki

  • Żeby surówka była bardziej fit, można dodać 1 łyżkę gęstego jogurtu naturalnego i 1 łyżkę majonezu.
Surówka Coleslaw
Posts created46

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top