Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Taki typowy obiad w stylu mięso, ziemniaki i surówka, to u nas rzadkość. Zawsze jakoś tak kombinuję, żeby zjeść tego mięsa mniej, a postawić w daniu na warzywa. I to kombinowanie doprowadziło mnie ostatnio do zapiekanki ziemniaczanej. Ale takiej nietypowej, bo z puree ziemniaczanego. Całość prezentuje się, jak wytrawny tort:) Trochę się trzeba przy tym narobić, ale jak macie dłuższą chwilę, to polecam wypróbować przepis.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mała śmietana 18% (200g)
  • łyżka masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka
  • sól 
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 małe marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml passata pomidorowej
  • 200 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego
  • Czas przygotowania: 90 minut
  • Liczba porcji: 6
    Naczynie: śr. 22 cm

 Wykonanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania opcjonalnie solimy, około ½ łyżeczki.
  2. W międzyczasie obieramy cebulę, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. 
  3. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli.
  4. Następnie obieramy marchewki i kroimy w kostkę. Smażymy z pieczarkami i cebulą.
  5. Dodajemy na patelnię mięso mielone i smażymy.
  6. Wlewamy passatę pomidorową oraz dodajemy ciecierzyce.
  7. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
  8. Całość doprawiamy – papryką wędzoną, lubczykiem, suszoną cebulą, solą i pieprzem.
  9. Farsz mięsny jest gotowy, kiedy marchewka będzie miękka. Wtedy ściągamy patelnię z gazu i do całości dodajemy jeszcze dwie łyżki posiekanej natki pietruszki.
  10. Wracamy do ziemniaków – ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, dwa żółtka i gałkę muszkatołową.
  11. Puree ziemniaczane dzielimy na pół. Na spód brytfanki, tortownicy lub naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą połowę ziemniaków. 
  12. Na ziemniaki wykładamy cały farsz mięsny. 
  13. Następnie przykrywamy go drugą połową ziemniaków, a wierzch wygładzamy łyżką.
  14. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. 
  15. Po tym czasie wierzch posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut. 

 Smacznego!

 Wskazówki

  • Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to dodajcie do farszu kawałek papryczki chili.
  • Ja danie robię w tortownicy, co pomaga mi w podaniu. Ściągam ściankę i nic mi się nie rozpada przy nakładaniu.
  • Najlepiej zapiekankę ziemniaczaną kroić, gdy lekko przestygnie.
  • Jeśli podajecie zapiekankę niemowlakowi, to zrezygnujcie z soli.
  • Eksperymentujcie z farszem – mogą to być same warzywa, możecie do mięsa dodać cukinie, fasolę etc. Ważne, żeby nie był to sos, a zwarty farsz. Inaczej zapiekanka będzie smaczna, ale będzie się rozpadać.
  • My od lat nie solimy ziemniaków, makaronów, kaszy, ryżu, dlatego zawsze w przepisach pojawia się, to jako opcja.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Przepis inspirowany – źródło: https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-z-miesem-i-ziemniakami

 

Posts created46

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top