Rozgrzewając zupa z soczewicy czerwonej

To mój pewniak na pierwsze jesienne, chłodne dni. A że lato nam się, jakiś czas temu trochę popsuło, to postanowiłam to wykorzystać i ugotować wielki gar zupy z soczewicy. Zrobiłam z podwójnej ilości składników, a skończyła się pierwszego dnia 🙂 Sama brałam 2 dokładki!

Koniecznie spróbujcie, jak tylko upał trochę odpuści. Zupa jest treściwa i spokojnie można ją ugotować zamiast drugiego dania. W zimne dni świetnie rozgrzewa – im ostrzejsza, tym będzie Wam cieplej. Jeśli jednak w domu macie niemowlaka, to nie przesadzajcie z ostrością 🙂

Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej

Składniki

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy (ok. 135 g)
  • 1 mała cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 mały batat
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie pomidory
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • ¼ – ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • opcjonalnie świeża kolendra
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4

Wykonanie

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
  2. Kroimy drobno cebulę i smażymy na złoty kolor.
  3. W międzyczasie kroimy pieczarki – same kapelusze – na ćwiartki bądź ósemki w zależności od ich wielkości. Dorzucamy do cebuli.
  4. Następnie obieramy ziemniaki i marchewkę, kroimy w kostkę i przesmażamy z cebulą i pieczarkami.
  5. Obieramy batat i ścieramy na tarce (grube oczka) – dodajemy do garnka. Całość smażymy 3-4 minuty, ciągle mieszając.
  6. Warzywa w garnku zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
  7. W tym czasie parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  8. Do garnka dodajemy soczewicę i pomidory. Całość doprawiamy papryką słodką, papryką słodką wędzoną, papryką ostrą, kurkumą, cynamonem, solą.
  9. Gotujemy do miękkości soczewicy – około 15 minut.
  10. Na koniec dolewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy.
  11. Podajemy ze świeżą kolendrą (opcjonalnie).
Samacznego!

Wskazówki

  • Jeśli lubicie ostre potrawy, to spokojnie możecie wkroić trochę papryczki chili.
  • Gotując dla niemowlaka, zrezygnujcie z soli.
  • Zupa wychodzi dość gęsta, my taką lubimy, ale możesz spokojnie dolać wody lub więcej bulionu.
Zupa z soczewicy czerwonej
Posts created47

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top