Ciasto na naleśniki (przepis uniwersalny)

Niech podniesie rękę ten, kto nie lubi naleśników! Ja, mój mąż i nasze dzieci uwielbiamy. Oni są team „na słodko”, ja „wytrawnie”. Na ogół jemy je na śniadania z domowym dżemem, serkiem mascarpone i owocami. Zawsze jednak przygotowuję więcej ciasta na naleśniki i czasem udaje się, że zostają mi puste placki 🙂 Wtedy wypełniam je wytrawnym farszem i mamy obiad na kolejny dzień. Naleśniki można także pokroić i dodać je do zupy zamiast makaronu.

Dziś chcę się z Wami podzielić klasycznym przepisem na ciasto na naleśniki. Nie dodaje do niego cukru, bo raz że ograniczam go, a dwa, że dzięki temu przepis jest uniwersalny. Nada się on do słodkich wariacji na temat naleśnika, jak i do krokietów.

Co do samych naleśników, to jeśli macie problem z ich smażeniem, to po prostu musicie ćwiczyć. Ja, kiedyś nie wyobrażałam sobie, żeby zrobić naleśniki. Nic mi nie wychodziło. Ale praktyka czyni mistrza. Znajdziecie swój sposób na rozprowadzenie ciasta na patelni. Tak samo metodą prób i błędów zobaczycie, jaka konsystencja ciasta na naleśniki sprawdza się u Was najlepiej.

Pamiętajcie tylko, żeby zaopatrzyć się w dobrą patelnie i cierpliwość!:)

Ciasto na naleśniki

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 260 g)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowy
  • Czas przygotowania: 25 minut + smażenie
  • Liczba porcji: 15 sztuk

Wykonanie

  1. Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy mleko, wodę, jajko i olej.
  2. Całość dokładnie mieszamy mikserem i odstawiamy na 15 – 20 minut. Przez ten czas ciasto zgęstnieje i uzyska docelową konsystencję. Dopiero wtedy możemy ocenić, czy wymaga ono, żeby dolać wody/mleka. Ciasto na naleśniki powinno być konsystencji rzadkiej śmietany.
  3. Następnie rozgrzewamy patelnię. Pierwszego naleśnika smażymy na odrobienie oleju, a później już beztłuszczowo.
  4. Smażymy naleśniki na średnim ogniu. Po zrumienieniu z jednej strony (ok. 1-2 min), przewracamy na drugą i smażymy ok. 30-45 sekund.

 Smacznego!

Wskazówki

  • Nalewając ciasto na naleśniki na patelnie za każdym razem zamieszajcie je – na spodzie ciasto jest gęstsze i jeśli tego nie zrobicie, to pod koniec smażenie zostanie Wam głównie mąka.
  • Ciasto na naleśniki uda się także na zwykłej wodzie, ale nie będzie tak puszyste, jak na wodzie gazowanej.
Ciasto na naleśniki
Naleśniki z dżemem
Posts created47

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top