Ciasteczka owsiane z bananem

Ciasteczka owsiane z bananem robię zawsze, kiedy moje banany wchodzą w ostatnią fazę dojrzałości… Czyli wyglądają słabo kusząco, żeby je zjeść ot tak, ale nie są jeszcze zepsute.

Te ciasteczka owsiane to super przepis sam w sobie, jak i baza do dalszych eksperymentów. Możecie do nich dorzucić ulubione bakalie, orzechy czy wiórki kokosowe. Ja często dodaję dużą łyżkę masła orzechowego lub siekam migdały.  Jak już opanujecie konsystencję, to możecie  kombinować do woli! Koniecznie dajcie znać, czy jakoś je udoskonaliliście. 

Ciasteczka owsiane z bananem

Składniki

  • 2 dojrzałe banany (ok. 250 g)
  • 1 ½  szklanka płatków owsianych (ok. 170 g)
  • szczypta cynamonu cejlońskiego 
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Liczba porcji: 10 sztuk

 Wykonanie

  1. W miseczce widelcem rozgniatamy banany. 
  2. Dodajemy cynamon i całość mieszamy. 
  3. Następnie wsypujemy płatki owsiane oraz opcjonalnie ulubione bakalie/orzechy.
  4. Ponownie mieszamy. 
  5. Z uzyskanej masy (jest dość klejąca) formujemy 10 kulek, które następnie spłaszczamy tworząc ciasteczka. 
  6. Układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 – 20 minut. 

 Smacznego!

 Wskazówki

  • W tym przepisie najistotniejsze jest, aby banany były naprawdę dojrzałe. 
  • Spróbujcie dodać suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe lub masło orzechowe.
  • Dlaczego cynamon cejloński a nie cassia? Przeczytasz tutaj.
Ciasteczka owsiane z bananem (bez cukru)
Posts created46

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top