Pieczony łosoś z koperkiem i pomidorami

Pieczony łosoś to danie szybkie i lekkie. I choć wiem, że te łososie, to nie jest w dzisiejszych czasach samo zdrowie, to jednak uważam, że raz najakiś czas można. Poza tym możecie go zastąpić w sumie dowolną rybą, nawet mrożoną.

A przechodząc do samego przepisu, to jest on mega prosty. Testowałam na mężu, który sam, własnymi rękami go zrobił. A musicie wiedzieć, żegotować to on nie lubi, a gotować długo i w skomplikowany sposób, to już w ogóle:) Także życzę Wam smacznego!

Pieczony łosoś z koperkiem i pomidorami

Składniki

  • 400 g filetów z łososia
  • 2 średnie pomidory
  • koperek
  • cytryna
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • Czas przygotowania: 10 minut
    Czas pieczenia: 15 minut
  • Liczba porcji: 2

Wykonanie

  1. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem.
  2. Następnie kroimy pomidory w plastry i kładziemy na spód naczynia.Polewamy pomidory łyżeczką oliwy. Pieprzymy.
  3. Z filetów z łososia odcinamy skórę. Kładziemy je na pomidory.
  4. Potem łososia doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą.
  5. Cytrynę kroimy w plastry i kładziemy na łososia.
  6. Następnie kroimy drobno koperek i posypujemy łososia (około łyżeczka na porcję).
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i wstawiamy łososia na 15 minut.
  8. Podajemy z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Wskazówki

  • Łososia możemy zastąpić dowolną rybą (filetem), jeśli jest mrożony, to wcześniej trzeba go rozmrozić i ręcznikiem papierowym usunąć nadmiarwody.
  • Wybierając łososia warto kupić dzikiego – jest on najmniej zanieczyszczony.
Pieczony łosoś z koperkiem i pomidorami
Posts created47

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top