Jabłka w cieście naleśnikowym

Klasyczne jabłka w cieście naleśnikowym to nic innego jak większe (talarki) lub mniejsze kawałki jabłka obtoczone w gęstym naleśnikowym cieście i smażone na maśle klarowanym. U nas jabłka kroiło się w kilkucentymetrowe kawałki i smażyło w dość dużej ilości tłuszczu. Z jednej strony dzięki temu jabłka fajnie miękły, z drugiej jednak długo stygły i trzeba było czekać. 

Swojego czasu mój syn nienawidził czekać, co i mnie, i jego doprowadzało do szału. Dodatkowo nie chciałam mu podawać tak tłustego dania. Dlatego z jabłek w cieście powstały bardziej placuszki jabłkowe – stygną szybciej i da się je przygotować bez zbędnego tłuszczu. Są też poręczne, więc idealne do BLW. My z reguły jemy je same, ale można je podawać z dżemem, miodem, cukrem pudrem itd. 

Jabłka w cieście naleśnikowym

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (ok. 240 g)
  • 1 ½ szklanki mleka krowiego lub owsianego/sojowego (375 ml)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 jabłka (500 g)
  • masło klarowane do smażenia 
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4 (około 30 sztuk)

 Wykonanie

  1. Przygotowujemy miskę i przesiewamy do niej mąkę.
  2. Dodajemy mleko, jajko, olej i cynamon.
  3. Miksujemy na gładką masę – ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe.
  4. Obieramy jabłka i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
  5. Dodajemy starte jabłka do ciasta i mieszamy.
  6. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego i wykładamy łyżką placuszki o średnicy 6-7 cm. Smażymy na średnim ogniu – ok. 2 minut każda strona. 

 Smacznego!

 Wskazówki

  • Jeśli chcemy smażyć placki beztłuszczowo, to polecam mimo wszystko pierwsze usmażyć na maśle, a przed wyłożeniem kolejnych na patelnie już nie dodawać masła. Beztłuszczowa opcja idealnie nadaje się dla niemowlaka.
  • Do ciasta możecie dodać rodzynki – placuszki będą słodsze.
  • Jeśli lubicie i często używacie cynamonu, to warto sięgać po cynamon cejloński, zamiast powszechniejszego Cassia. Jeden i drugi zawiera kumarynę, która w zbyt dużej dawce jest toksyczna. Jednak cynamon cejloński zawiera jej zdecydowanie mniej i dlatego jest bezpieczniejszy. Więcej na ten temat możecie przeczytać w tym artykule.
Jabłka w cieście 2
Jabłka w cieście naleśnikowym
Posts created46

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top