Bulion warzywny

W każdą sobotę nastawiam wielki garnek z bulionem warzywnym. Do wody dodaje włoszczyznę i przyprawy. Robię to „na oko”, ale specjalnie dla Was usiadłam z kartą oraz wagą i zaczęłam dokładnie notować, co i ile wrzucam do garnka. Oczywiście jedna marchewka więcej, czy mniej nie zrobi różnicy, ale wiem, że są osoby, które muszą mieć wszystko co do grama, bo inaczej po porostu nie potrafią.

Taki bulion to idealna baza klasyczną zupę, jak i zupę krem. Sprawia też, że nasze zupy będą bardziej aromatyczne i pełniejsze w smaku. Ja z całego serca polecam Wam gotowanie bulionu raz w tygodniu – w ogólnym rozrachunku oszczędza to Wasz czas, a czasem wręcz ratuje może nie życie, ale Wasze głodne brzuchy.

Bulion warzywny

Składniki

  • 4 l wody
  • 6 marchewek (ok. 300 g)
  • 2 pietruszki (ok. 80 g)
  • kawałek selera (ok. 40 g)
  • 10 cm kawałek pora
  • kawałek kapusty włoskiej (ok. 50 g)
  • 1 cebula (ok. 100 g)
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego lub gałązka świeżego
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 2 łodygi natki pietruszki
  • Czas przygotowania: 75 minut
  • Liczba porcji: ok. 3,5 l

Wykonanie

  1. Warzywa myjemy.
  2. Cebule obieramy i kroimy w talarki. Następnie przypiekamy ją nad ogniem lub kładziemy na palnik (kuchenka elektryczna). Przypalamy ją do momentu aż czarnieje.
  3. Obieramy marchewki, pietruszki i selera. Kroimy na mniejsze kawałki, ok. 5 cm.
  4. Wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy pora, kapustę, natkę, cebulę i pozostałe przyprawy. Zalewamy wodą.
  5. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.
  6. Bulion przelewamy przez sitko – warzywa możemy dowolnie wykorzystać, np. robiąc sałatkę jarzynową.

Smacznego!

Wskazówki

  • Jeśli wiemy, że wykorzystamy bulion w ciągu kilku dni, to możemy garnek wstawić po prostu do lodówki.
  • Jeżeli gotujemy go na tydzień lub dwa, to wtedy jeszcze gorący bulion przelewamy do słoików i zakręcamy mocno. Po wystudzeniu słoiki wkładamy do lodówki.
  • Jeśli chcemy zamrozić bulion, musimy go mocno zredukować, aby smak był intensywny. Po wystudzeniu przelewamy go do pojemników w formie kostek na lód. W razie potrzeby możemy wyjąć domową kostkę i dorzucić do zupy czy sosu.
Bulion warzywny
Posts created46

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top