Kakaowo-bananowy budyń jaglany

O wartościach odżywczych kaszy jaglanej można pisać i pisać. Co z tego, gdy mój małżonek, kiedy ją widzi, to przypomina sobie, że przecież obiad jadł już w pracy i nie jest głodny! Dodam, że w innym wypadku zjedzenie dwóch obiadów jednego dnia mu nie przeszkadza… 

Próbowałam więc ograć kaszę jaglaną na słodko, bo musicie wiedzieć, że słodycze, to największa miłość Piotra i czasem się zastanawiam, czy nie rozwiódłby się ze mną, gdyby za to dostał dożywotni zapas bloku czekoladowego:) Próby z jaglanką niestety nie przyniosły efektu. Dopiero ten budyń sprawił, że trochę przeprosił się z kaszą jaglaną i wyłącznie pod tą postacią ją zjada. Mnie nie pozostaje nic innego, jak nadal eksperymentować, a do czasu zaakceptowania przez męża innych przepisów z kaszy jaglanej, posiłkować się tym tutaj.

 

Kakaowo-bananowy budyń jaglany

Składniki

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
    (u mnie owsiane)
  • 1 dojrzały banan
  • 4 daktyle
  • 3 łyżki kakao
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Liczba porcji: 2

 Wykonanie

  1. Aby pozbyć się goryczy kaszy jaglanej, przepłukujemy ją ciepłą wodą do momentu,  aż woda przestanie być mętna. 
  2. Następnie wsypujemy kaszę do garnka, dodajemy mleko i daktyle. Wszystko zgotowujemy na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka, tj. przez około 15 minut. 
  3. Dodajemy kakao i rozgniecionego widelcem banana. Dokładnie mieszamy. Całość blendujemy na gładką masę. 
  4. Budyń podajemy sam lub w towarzystwie ulubionych owoców.

 Smacznego!

Kakaowo-bananowy budyń jaglany
Posts created46

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top