Szarlotka sypana to bardzo prosty przepis na ciasto, które nie dość, że zawsze się udaje, to jeszcze jest naprawdę pyszne. Najlepiej smakuje świeżo wyciągnięte z piekarnika, lekko tylko przestudzone. Wtedy wierzch jest chrupiący, a środek miękki i słodki!
Można ją podawać samą lub zgrzeszyć i dodać bitą śmietanę lub lody. Mniam, niebo w gębie!
Szarlotka sypana
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 160 g)
- 1 szklanka kaszy manny (ok. 160 g)
- ½ szklanki cukru (ok. 110 g)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ – 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 170 g masła (zimnego)
- Czas przygotowania: 75 minut
- Liczba porcji: tortownica śr. 24 cm
Wykonanie
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce (grube oczka). Dodajemy cynamon i mieszamy.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski.
- Dodajemy kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia.
- Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 części.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy pierwszą warstwę suchych składników.
- Następnie wykładamy połowę jabłek i przysypujemy kolejną warstwą suchych składników – powtarzamy. Ostatecznie na wierzchu ma się znaleźć warstwa suchych składników.
- Kroimy masło w paski i rozkładamy na wierzchu ciasta.
- Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wkładamy ciasto. Pieczemy 60 minut.
Smacznego!
Wskazówki
- Szarlotka najlepiej smakuje z twardymi i słodko-kwaśnymi jabłkami.
- Opcjonalnie można dodać do jabłek rodzynki i orzechy.

