Taki typowy obiad w stylu mięso, ziemniaki i surówka, to u nas rzadkość. Zawsze jakoś tak kombinuję, żeby zjeść tego mięsa mniej, a postawić w daniu na warzywa. I to kombinowanie doprowadziło mnie ostatnio do zapiekanki ziemniaczanej. Ale takiej nietypowej, bo z puree ziemniaczanego. Całość prezentuje się, jak wytrawny tort:) Trochę się trzeba przy tym narobić, ale jak macie dłuższą chwilę, to polecam wypróbować przepis.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- mała śmietana 18% (200g)
- łyżka masła
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 żółtka
- sól
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 małe marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml passata pomidorowej
- 200 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki lubczyku
- ½ łyżeczki suszonej cebuli
- natka pietruszki
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- 100 g sera żółtego
- Czas przygotowania: 90 minut
- Liczba porcji: 6
Naczynie: śr. 22 cm
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania opcjonalnie solimy, około ½ łyżeczki.
- W międzyczasie obieramy cebulę, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju.
- Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli.
- Następnie obieramy marchewki i kroimy w kostkę. Smażymy z pieczarkami i cebulą.
- Dodajemy na patelnię mięso mielone i smażymy.
- Wlewamy passatę pomidorową oraz dodajemy ciecierzyce.
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
- Całość doprawiamy – papryką wędzoną, lubczykiem, suszoną cebulą, solą i pieprzem.
- Farsz mięsny jest gotowy, kiedy marchewka będzie miękka. Wtedy ściągamy patelnię z gazu i do całości dodajemy jeszcze dwie łyżki posiekanej natki pietruszki.
- Wracamy do ziemniaków – ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, dwa żółtka i gałkę muszkatołową.
- Puree ziemniaczane dzielimy na pół. Na spód brytfanki, tortownicy lub naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą połowę ziemniaków.
- Na ziemniaki wykładamy cały farsz mięsny.
- Następnie przykrywamy go drugą połową ziemniaków, a wierzch wygładzamy łyżką.
- Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
- Po tym czasie wierzch posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Wskazówki
- Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to dodajcie do farszu kawałek papryczki chili.
- Ja danie robię w tortownicy, co pomaga mi w podaniu. Ściągam ściankę i nic mi się nie rozpada przy nakładaniu.
- Najlepiej zapiekankę ziemniaczaną kroić, gdy lekko przestygnie.
- Jeśli podajecie zapiekankę niemowlakowi, to zrezygnujcie z soli.
- Eksperymentujcie z farszem – mogą to być same warzywa, możecie do mięsa dodać cukinie, fasolę etc. Ważne, żeby nie był to sos, a zwarty farsz. Inaczej zapiekanka będzie smaczna, ale będzie się rozpadać.
- My od lat nie solimy ziemniaków, makaronów, kaszy, ryżu, dlatego zawsze w przepisach pojawia się, to jako opcja.


Przepis inspirowany – źródło: //kuchnialidla.pl/zapiekanka-z-miesem-i-ziemniakami