Zupa krem dyniowo-cukiniowa

Sezon na dynię uważam za otwarty! A ponieważ, to moja mama robi najlepszą zupę dyniową, to nawet nie zamierzam jej robić konkurencji:) Sięgnęłam więc po dobrego przyjaciela dyni – cukinie – i tak wyszła mi zupa krem dyniowo-cukiniowa.

Podaję ją z grzankami – ziołowymi lub czosnkowymi. Może być też groszek ptysiowy, choć musicie uważać i czytać jego skład. To co? Gotujecie ze mną?:)

Zupa krem dyniowo-cukiniowa

Składniki

  • 400 g dyni (obranej i pozbawionej nasion)
  • 400 g cukinii (pozbawionej nasion)
  • 2 małe ziemniaki (150 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona cebula (100 g)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • ¼ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Liczba porcji: 4

Wykonanie

  1. Cukinie, dynię i ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzewamy oliwę w garnku i wrzucamy ząbek czosnku. Po chwili dodajemy warzywa – cukinię, dynię i ziemniaki. Smażymy.
  3. Obieramy cebulę i kroimy w kawałki, po czym dodajemy do garnka.
  4. Całość smażymy w sumie około 10 minut.
  5. Następnie wlewamy bulion i doprowadzamy zupę do wrzenia.
  6. Gotujemy do miękkości warzyw – około 20 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę, cebulę suszoną, gałkę muszkatołową. Solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami.

Smacznego!

Wskazówki

  • Do zupy użyłam dyni hokkaido, ale sprawdzi się także zwykła. Tyle dobrze, że dyni hokkaido nie musisz obierać ze skórki:)
  • Jeśli zupę ma jeść niemowlak, to zrezygnuj w jego porcji z soli.
  • Jeśli lubimy ostre smaki, to można dodać papryczkę chili.
  • Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 30% lub 18%.
Zupa dyniowo-cukiniowa
Posts created3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top