Sezon na dynię uważam za otwarty! A ponieważ, to moja mama robi najlepszą zupę dyniową, to nawet nie zamierzam jej robić konkurencji:) Sięgnęłam więc po dobrego przyjaciela dyni – cukinie – i tak wyszła mi zupa krem dyniowo-cukiniowa.
Podaję ją z grzankami – ziołowymi lub czosnkowymi. Może być też groszek ptysiowy, choć musicie uważać i czytać jego skład. To co? Gotujecie ze mną?:)
Zupa krem dyniowo-cukiniowa
Składniki
- 400 g dyni (obranej i pozbawionej nasion)
- 400 g cukinii (pozbawionej nasion)
- 2 małe ziemniaki (150 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona cebula (100 g)
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cebuli suszonej
- ¼ łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- Czas przygotowania: 45 minut
- Liczba porcji: 4
Wykonanie
- Cukinie, dynię i ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki.
- Rozgrzewamy oliwę w garnku i wrzucamy ząbek czosnku. Po chwili dodajemy warzywa – cukinię, dynię i ziemniaki. Smażymy.
- Obieramy cebulę i kroimy w kawałki, po czym dodajemy do garnka.
- Całość smażymy w sumie około 10 minut.
- Następnie wlewamy bulion i doprowadzamy zupę do wrzenia.
- Gotujemy do miękkości warzyw – około 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę, cebulę suszoną, gałkę muszkatołową. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami.
Smacznego!
Wskazówki
- Do zupy użyłam dyni hokkaido, ale sprawdzi się także zwykła. Tyle dobrze, że dyni hokkaido nie musisz obierać ze skórki:)
- Jeśli zupę ma jeść niemowlak, to zrezygnuj w jego porcji z soli.
- Jeśli lubimy ostre smaki, to można dodać papryczkę chili.
- Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 30% lub 18%.
