To mój pewniak na pierwsze jesienne, chłodne dni. A że lato nam się, jakiś czas temu trochę popsuło, to postanowiłam to wykorzystać i ugotować wielki gar zupy z soczewicy. Zrobiłam z podwójnej ilości składników, a skończyła się pierwszego dnia 🙂 Sama brałam 2 dokładki!
Koniecznie spróbujcie, jak tylko upał trochę odpuści. Zupa jest treściwa i spokojnie można ją ugotować zamiast drugiego dania. W zimne dni świetnie rozgrzewa – im ostrzejsza, tym będzie Wam cieplej. Jeśli jednak w domu macie niemowlaka, to nie przesadzajcie z ostrością 🙂
Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej
Składniki
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy (ok. 135 g)
- 1 mała cebula
- 30 dag pieczarek
- 3 małe ziemniaki
- 1 mały batat
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie pomidory
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- ¼ – ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- opcjonalnie świeża kolendra
- Czas przygotowania: 30 minut
- Liczba porcji: 4
Wykonanie
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
- Kroimy drobno cebulę i smażymy na złoty kolor.
- W międzyczasie kroimy pieczarki – same kapelusze – na ćwiartki bądź ósemki w zależności od ich wielkości. Dorzucamy do cebuli.
- Następnie obieramy ziemniaki i marchewkę, kroimy w kostkę i przesmażamy z cebulą i pieczarkami.
- Obieramy batat i ścieramy na tarce (grube oczka) – dodajemy do garnka. Całość smażymy 3-4 minuty, ciągle mieszając.
- Warzywa w garnku zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
- W tym czasie parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Do garnka dodajemy soczewicę i pomidory. Całość doprawiamy papryką słodką, papryką słodką wędzoną, papryką ostrą, kurkumą, cynamonem, solą.
- Gotujemy do miękkości soczewicy – około 15 minut.
- Na koniec dolewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy.
- Podajemy ze świeżą kolendrą (opcjonalnie).
Samacznego!
Wskazówki
- Jeśli lubicie ostre potrawy, to spokojnie możecie wkroić trochę papryczki chili.
- Gotując dla niemowlaka, zrezygnujcie z soli.
- Zupa wychodzi dość gęsta, my taką lubimy, ale możesz spokojnie dolać wody lub więcej bulionu.
