Pieczony łosoś to danie szybkie i lekkie. I choć wiem, że te łososie, to nie jest w dzisiejszych czasach samo zdrowie, to jednak uważam, że raz najakiś czas można. Poza tym możecie go zastąpić w sumie dowolną rybą, nawet mrożoną.
A przechodząc do samego przepisu, to jest on mega prosty. Testowałam na mężu, który sam, własnymi rękami go zrobił. A musicie wiedzieć, żegotować to on nie lubi, a gotować długo i w skomplikowany sposób, to już w ogóle:) Także życzę Wam smacznego!
Pieczony łosoś z koperkiem i pomidorami
Składniki
- 400 g filetów z łososia
- 2 średnie pomidory
- koperek
- cytryna
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut - Liczba porcji: 2
Wykonanie
- Żaroodporne naczynie smarujemy olejem.
- Następnie kroimy pomidory w plastry i kładziemy na spód naczynia.Polewamy pomidory łyżeczką oliwy. Pieprzymy.
- Z filetów z łososia odcinamy skórę. Kładziemy je na pomidory.
- Potem łososia doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą.
- Cytrynę kroimy w plastry i kładziemy na łososia.
- Następnie kroimy drobno koperek i posypujemy łososia (około łyżeczka na porcję).
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i wstawiamy łososia na 15 minut.
- Podajemy z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Wskazówki
- Łososia możemy zastąpić dowolną rybą (filetem), jeśli jest mrożony, to wcześniej trzeba go rozmrozić i ręcznikiem papierowym usunąć nadmiarwody.
- Wybierając łososia warto kupić dzikiego – jest on najmniej zanieczyszczony.

