Jaglana szarlotka

U nas w rodzinie każdy choć stara się jeść zdrowo, to przywiązuje wagę do innych rzeczy. Jedna siostra stroni od glutenu, druga karmi piersią, a córeczka swojego czasu źle reagowała na białko mleka krowiego, ja z kolei mam świra na punkcie cukru, któremu kategorycznie mówię nie (no dobra… półkategorycznie:) ) I w tym wszystkim weź tu człowieku bądź mądry i zrób takie ciasto, które spełni wszystkie te warunki.

Przyjęłam jednak wyzwanie, przemyślałam temat, poszukałam w Internecie, by trafić na ten przepis. Przetestowałam, pozmieniałam składniki oraz proporcje i tak powstała idealna jaglana szarlotka – bez glutenu, bez cukru, wegańska i banalna w wykonaniu. Można ją jeść jako deser, ale także świetnie sprawdzi się na śniadanie czy podwieczorek. Kto kocha szarlotki, nie poczuje się zawiedziony!

Jaglana szarlotka

Składniki

  • 300 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 kg słodkich jabłek
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • łyżeczka cynamonu
  • 100 ml mleka kokosowego
  • Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenie
  • Liczba porcji: 12 (tortownica śr. 23 cm)

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą do momentu aż woda przestanie być mętna. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka.
  2. Następnie wsypujemy kaszę do garnka, zalewamy ją wrzątkiem (ok. 1 cm ponad kaszę) i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  3. Rodzynki również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie odcedzamy.
  4. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy posiekane orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i cynamon cejloński. Dokładnie mieszamy.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  6. Kaszę odcedzamy i dodajemy ją do jabłek – mieszamy. Na koniec wlewamy 100 ml mleka kokosowego i całość ponownie mieszamy.
  7. Masę przekładamy do tortownicy i dociskamy łyżką do dna.
  8. Wkładamy do piekarnika na 60 minut.

Smacznego!

Wskazówki

  • Cała słodycz tego „ciasta” pochodzi właściwie z jabłek. Dla lubiących słodkie polecam dodać łyżkę lub dwie miodu albo syropu z agawy w wersji wegańskiej. Można też zblendować kilka daktyli w mleku kokosowym.
  • Możemy w tym przepisie dodać także gruszki – 0,5 kg gruszek i 0,5 kg jabłek.
Jaglana szarlotka
Posts created46

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top